17 παράξενα πράγματα που θα σου συμβούν αν ποτέ βρεθείς στο διάστημα

0
7

Ατενίζοντας τα αστέρια, ίσως όλοι να αναρωτιόμαστε: “Τι θα μου συνέβαινε αν πήγαινα στο διάστημα;” Οι μόνοι που μπορούν να μας δώσουν απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα είναι οι αστροναύτες που έχουν ταξιδέψει ως εκεί κι έχουν επιστρέψει πίσω.

Σίγουρα η έλλειψη της βαρύτητας επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα με πάρα πολλούς τρόπους που το μυαλό μας δεν μπορεί να φανταστεί. Κάποιες επιπτώσεις είναι πραγματικά αστείες κι ενδιαφέρουσες, αλλά κάποιες άλλες πολύ πιο σοβαρές και σημαντικές.

Εμείς, ερευνήσαμε όλα τα περίεργα πράγματα που συμβαίνουν σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στο διάστημα και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

Η όρασή σας θα μειωθεί δραματικά.

Το σύνδρομο ενδοκρανιακής πίεσης της όρασης (ΒΙΙΡ), έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη όραση. Οι περισσότεροι αστροναύτες αναφέρουν ότι αυτό τους συμβαίνει μετά από παραμονή στο διάστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η NASA διεξήγαγε έρευνα γι’ αυτό το σύνδρομο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί κάποια ιδιαίτερη αιτία. Η διαστημική αποστολή στον Άρη θα πρέπει να αναβληθεί, μέχρι οι επιστήμονες να  καταφέρουν να βοηθήσουν τους αστροναύτες, ώστε να αντιμετωπίσουν αυτό το σύνδρομο.

Θα ψηλώσετε μερικά εκατοστά.

Εάν πάντα θέλατε να είστε μερικά εκατοστά πιο ψηλοί, τότε η μετάβαση στο διάστημα μπορεί να σας ψηλώσει προσωρινά. Η απουσία της βαρύτητας, τεντώνει την ανθρώπινη σπονδυλική στήλη. Μια σειρά από  εξετάσεις με υπερήχους επιβεβαίωσε το γιατί οι αστροναύτες επιστρέφουν λίγο πιο ψηλοί.

Η έκθεση στην ακτινοβολία θα επηρεάσει την υγεία σας.

Προετοιμάζοντας την αποστολή στον Άρη, οι επιστήμονες της NASA μελετούσαν τις παρατεταμένες επιδράσεις της ακτινοβολίας στο ανθρώπινο σώμα. Η ατμόσφαιρα στον Άρη είναι πολύ πιο αδύναμη από αυτή της Γης, οπότε δεν προστατεύει εντελώς τον πλανήτη από τη διαστημική ακτινοβολία. Έτσι, όσα περισσότερα γνωρίζουν για το πώς να αποτρέψουν την έκθεση των αστροναυτών σε τέτοια ποσά ακτινοβολίας, τόσο πιο εύκολο θα είναι γι’ αυτούς να πάνε στον Άρη.

Τα νύχια σας μπορεί να πέσουν.

 

22 αστροναύτες δήλωσαν ότι έχασαν τα νύχια τους μετά από ταξίδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μια μελέτη αναφέρει ότι ο ιδιαίτερος σχεδιασμός των γαντιών τους ασκεί πίεση στα νύχια, προκαλώντας την πτώση τους. Αυτό το πρόβλημα πιθανότατα θα επιλυθεί με ένα νέο σχέδιο γαντιών για διαστημικούς περιπάτους.

Το εσωτερικό σας αυτί θα σταματήσει να λειτουργεί ως αισθητήρας αλλαγής θέσης.

Το ανθρώπινο εσωτερικό αυτί λειτουργεί ως αισθητήρας, δηλαδή όταν βιώνουμε μια αλλαγή στην κίνηση, μας βοηθά να την αντιληφθούμε. Όλα είναι εντελώς διαφορετικά όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται στο διάστημα. Αυτή η μικρή “συσκευή” των αυτιών σπάει και οι αστροναύτες αναφέρουν ότι βιώνουν απώλεια της αίσθησης της κίνησης για μια ή δύο μέρες μετά την άφιξή τους στον διαστημικό σταθμό. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα επιλυθεί με την εφεύρεση της τεχνητής βαρύτητας.

Θα υπάρξει πρόβλημα με τα σωματικά υγρά.

Η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί επίσης μια ιδιαίτερη αλλαγή στον τρόπο ροής των υγρών μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Το αίμα, αντί να επιστρέφει στα κάτω άκρα όπως στη Γη, ταξιδεύει μέχρι το κεφάλι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι αστροναύτες φαίνονται πιο «στρογγυλοί» όταν επιστρέφουν στη γη.

11. Η καρδιά σας θα συρρικνωθεί.

Η καρδιά αντιμετωπίζει επίσης πολλές αλλαγές στο διάστημα. Για παράδειγμα, αντλεί λιγότερο αίμα και αλλάζει το σχήμα της ώστε να γίνει πιο σφαιρικό. Μελέτες σε αστροναύτες μπορεί να βοηθήσουν όχι μόνο να αποφευχθούν μελλοντικά τέτοια καρδιακά προβλήματα στο διάστημα, αλλά και στη Γη.

10. Οι μύες σας θα γίνουν αδύναμοι.

Οι αστροναύτες πρέπει να γυμνάζονται συνεχώς όσο βρίσκονται στο διάστημα. Μια κατάσταση που ονομάζεται ατροφία μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς και τα οστά μετά από ένα μακρύ ταξίδι στο διάστημα.Επομένως, όλοι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στο διάστημα επιβάλλεται να ασκούνται καθημερινά.

9. Μπορεί να έχετε ψυχολογικά προβλήματα.

Σε πολλές ταινίες με θέμα το διάστημα και τους αστροναύτες, ίσως να έχετε δει ανθρώπους σε διαστημικά σκάφη, να χάνουν τα λογικά και το μυαλό τους. Αυτό είναι ένας πραγματικός κίνδυνος. Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, η NASA και η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία “Roscosmos” έχουν διεξαγάγει πολλές μελέτες και θα συνεχίσουν να το κάνουν για να δουν τι συμβαίνει στους ανθρώπους που βρίσκονται στο διάστημα.

8. Τι συμβαίνει εάν η διαστημική στολή ανοίξει στο διάστημα;

Εάν αναρωτιέστε αν θα μπορούσατε να επιβιώσετε στο διάστημα, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τη στολή σας, εδώ είναι οι απαντήσεις που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:

Θα χάνατε τη συνείδησή σας ​​για 15 δευτερόλεπτα.
Θα ακολουθούσε ασφυξία ή αποσυμπίεση.
10 δευτερόλεπτα έκθεσης στο διάστημα θα σας κάνει να φουσκώσετε με αίμα.
Οι πνεύμονές σας θα κατέρρεαν μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Συνοψίζοντας, θα πεθάνετε μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό.

7. Πώς λειτουργεί η βαρύτητα στο σώμα σας;

Η βαρύτητα, ή η έλλειψη αυτής, έχει βαθιές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα στο διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όσο το δυνατόν περισσότεροι επιστήμονες μελετούν πώς να το προστατέψουν, ώστε η απόδοση των αστροναυτών να είναι όσο γίνεται καλύτερη. Ο διάσημος φυσικός Stephen Hawking βίωσε τις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας το 2007. “Διάστημα σου έρχομαι”, είπε μετά από την πτήση του σε μηδενική βαρύτητα.

6. Η μελέτη διδύμων αστροναυτών αποκαλύπτει περισσότερα για το ανθρώπινο σώμα στο διάστημα.

Οι πανομοιότυποι δίδυμοι Σκοτ και Μάρκ Κέλι έγιναν το θέμα μιας μελέτης σχετικά με την “ασφάλεια και την απόδοση των αστροναυτών”. Ενώ ο Σκοτ ​​πήγε στο διάστημα, ο Μάρκ έμεινε στη Γη. Και οι δύο έκαναν τις ίδιες ιατρικές εξετάσεις. Στη συνέχεια οι επιστήμονες σύγκριναν τα δεδομένα και τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά. Για παράδειγμα, τα επίπεδα της αντιδραστικής πρωτεΐνης C, ενός δείκτη για τη φλεγμονή, ήταν υψηλά για τον Σκοτ λόγω του άγχους που έζησε κατά την προσγείωση.

Η έρευνα συνεχίζεται και πιθανόν να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις αλλαγές που έχει ένα ανθρώπινο σώμα στο διάστημα σε γενετικό επίπεδο.

5. Η πτώση σε μια μαύρη τρύπα μπορεί να τεντώσει το σώμα σας και να το διασπάσει σε ιόντα.

Υποθετικά, εάν ένας άνθρωπος πέσει σε μια μαύρη τρύπα, θα αντιμετώπιζε ένα ακραίο “τέντωμα”. Θα άλλαζε η αίσθηση του χρόνου και  θα μπορούσε να ζήσει ταυτόχρονα τόσο στο μέλλον όσο και στο παρελθόν. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό ότι θα είχε στιγμιαίο θάνατο καθώς το σώμα και ο εγκέφαλός του θα διαλύονταν σε ιόντα.

4. Θα αναπτύξετε μια καλή αίσθηση του χιούμορ.

Η δουλειά ενός αστροναύτη θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες και δύσκολες στον κόσμο. Έτσι, η αίσθηση του χιούμορ είναι πάντα χρήσιμη για να επιβιώσει σε συνθήκες φυσικού όσο και συναισθηματικού άγχους. Σε αυτή τη φωτογραφία, ένας αστροναύτης κρατάει μια ταμπέλα που γράφει «προς πώληση» κι αναφέρεται σε δύο δορυφόρους που δε λειτουργούν σωστά.

3. Θα νοσταλγήσετε τη Γη (το σπίτι σας) περισσότερο από ποτέ.

Μπορεί να είναι η πιο συναρπαστική εμπειρία για τους αστροναύτες να βρίσκονται στο διάστημα, αλλά όλοι θέλουν να επιστρέψουν στο σπίτι.

2. Θα γίνετε πιο προληπτικοί

Αυτό είναι αναπόφευκτο για έναν αστροναύτη που  ασχολείται με το διάστημα και βιώνει τις αλλαγές που το σώμα του περνά εκεί. Αυτή η φωτογραφία του Apollo Mission 10 αποτελεί την απόδειξη.

1. Αν αιωρηθείτε στο διάστημα μακριά από το σταθμό, θα σας συμβεί αυτό:

Εάν ένας αστροναύτης απομακρυνθεί από το σταθμό, σε περίπτωση δυσλειτουργίας της στολής  του ή οποιουδήποτε άλλου τυχόν καταστροφικού γεγονότος, τα πράγματα δε θα εξελιχθούν καλά. Αν ο αστροναύτης δε διασωθεί από το πλήρωμα του σταθμού, θα επιπλέει στο ανοιχτό διάστημα για 6 ώρες μέχρι να εξαντληθεί το οξυγόνο του. Αυτό είναι ένα τρομακτικό σενάριο θανάτου για οποιονδήποτε αστροναύτη.

Ωστόσο, η NASA διασφαλίζει ότι ένας αστροναύτης έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στον σταθμό με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας την απλοποιημένη βοήθεια διάσωσης EVA.

via

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here