Μια οικογένεια έχτισε το δικό της σπίτι στον Αρκτικό Κύκλο και είναι πιο εντυπωσιακό από το Βόρειο Σέλας

68

Αν έχετε εντυπωσιαστεί από τον χιονιά των τελευταίων ημερών και το λίγο αλλά εντυπωσιακό χιόνι που έπεσε στην Αθήνα, φανταστείτε πώς θα ήταν να μένατε στον ίδιο τον Αρκτικό Κύκλο.

Μια οικογένεια Νορβηγών αποφάσισε να μην μείνει στη φαντασία και έτσι, από το 2013, κατοικούν σε ένα από τα πιο πρωτότυπα και συναρπαστικά σπίτια που έχουμε δει ποτέ. Και μάλιστα, ένα σπίτι που έφτιαξαν με τα ίδια τους τα χέρια και με τη βοήθεια των φίλων τους.

Οι Hjertefølger μένουν στο νησί Sandhornøya, σε μια τριώροφη κατοικία κατασκευασμένη από άμμο, νερό, πηλό και άλλα οργανικά υλικά, η οποία προστατεύεται από έναν καλαίσθητο και ταυτόχρονα άκρως πρακτικό γεωδαιτικό θόλο της Solardome.

Ο θόλος, ύψους 7μ., έχει τοποθετηθεί γύρω από το σπίτι της εξαμελούς οικογένειας προκειμένου να τους προστατεύει από τους δυνατούς ανέμους και τις σφοδρές χιονοπτώσεις της περιοχής, αλλά και για να τους εξασφαλίζει σημαντικές μειώσεις στα έξοδα θέρμανσης. Το σπίτι αποτελείται από πέντε υπνοδωμάτια και δύο μπάνια ενώ διαθέτει και έναν κήπο που, χάρη στην προστασία του θόλου, έχει μετατραπεί στο «θερμοκήπιο» των Hjertefølger όπου και καλλιεργούν την μεγαλύτερη ποσότητα του φαγητού τους όλο το χρόνο, ακόμη και τους τρεις μήνες κατά τους οποίους η περιοχή στερείται το φως του ήλιου. Μήλα, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αγγούρια, ντομάτες, ακτινίδια, βότανα και πεπόνια είναι μερικές μόνο από τις πρώτες ύλες που καλλιεργεί η οικογένεια.

Το εσωτερικό του σπιτιού, από την πλευρά του, δίνει την απαραίτητη ζεστασιά σε ένα τόσο ψυχρό και άγριο περιβάλλον, καθώς έχει στηθεί υπό μια ρουστίκ αισθητική με έμφαση στο ξύλο και τις χειροποίητες λεπτομέρειες. Η καθημερινή θέα του Βόρειου Σέλας από τις τζαμαρίες λειτουργεί, απλά, ως το φυσικό κόσμημα που ολοκληρώνει τη διακόσμηση αυτού υπέροχου σπιτιού. «Λατρεύουμε το σπίτι μας. Έχει δική του ψυχή», λέει η Ingrid Hjertefølger στο Inhabitat. «Αυτό που μας εξέπληξε ήταν πως “χτίσαμε” νέα προσωπικότητα ενώ χτίζαμε το σπίτι. Η όλη διαδικασία μας άλλαξε, μας διαμόρφωσε».

Έπειτα από τρία χρόνια διαμονής στο The Nature House, όπως το ονόμασαν, η ζωή τους πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. «Η αίσθηση του να μπαίνεις σε αυτό το σπίτι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την αίσθηση του να μπαίνεις σε ένα οποιοδήποτε άλλο σπίτι», λέει η Ingrid. «Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική. Το σπίτι διαθέτει μια ηρεμία. Μπορώ σχεδόν να νιώσω τη σταθερότητά του. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω. Θα ήταν αδύνατο να πάρεις το ίδιο αίσθημα από ένα σπίτι που είχε σχεδιαστεί και χτιστεί για εμάς από κάποιον άλλο, ή από ένα σπίτι με γωνίες και ευθείες γραμμές».

20170111180527688612slide_512588_7197070

20170111180528419198slide_512588_7197084

20170111180529005654slide_512588_7197074

20170111180529632500slide_512588_7197076

20170111180530693665slide_512588_7197080

20170111180531320224slide_512588_7197082

20170111180531944814slide_512588_7197086

20170111180532693670slide_512588_7197078

20170111180533065603slide_512588_7197088

20170111180533510253slide_512588_7197090

[via]